de Marendorp

Het schip …
De Marendorp is een Lemsteraak van 13 meter. Het is een stoer en tegelijkertijd sierlijk zeilschip, gebouwd in 1972. Het schip heeft een luxe uitstraling. Zo is de grote kuip prachtig bewerkt met houtsnijwerk en is het dek belegd met teakhout. De kajuit heeft o.a. een kombuis, grote zithoek, toilet en moderne navigatieapparatuur. Het schip is 4,25 meter breed, heeft een diepgang van 90 centimeter, weegt 21 ton en heeft een zeiloppervlakte van 120 m2. De Marendorp behoort tot de VA-klasse in Nederland en heeft zeilnummer VA 63.

De Marendorp is gebouwd volgens dezelfde gracieuze lijnen als het Koninklijke jacht “De Groene Draeck”. In de jaren zeventig zijn er vier Lemsteraken van dit ontwerp gebouwd bij jachtwerf De Jong in Durgerdam. Hoewel de Marendorp altijd is gebruikt als familieschip, geldt het schip ook als een van de grondleggers van het moderne wedstrijdzeilen in deze klasse op het IJsselmeer en de Waddenzee.

Het ontwerp van de Lemsteraak is gebaseerd op de traditionele Hollandse platbodem, die in het begin van deze eeuw als vissersboot werd gebruikt. Op de ondiepe wateren van de Zuiderzee kon met behulp van zijzwaarden in plaats van een kiel toch goed worden gezeild. De vissers gebruikten de grote Lemsteraken voor het vervoer van paling naar Londen. Tegenwoordig zijn de schepen in gebruik als luxueuze zeiljachten en herbouwd naar moderne standaarden.

… en zijn schipper
De schipper en eigenaar van het schip, Marten Poelman (1963), vaart al op platbodems vanaf zijn vijfde jaar, waarvan de laatste zes jaar op de Marendorp. De Marendorp wordt gebruikt als charterschip, familieschip en wedstrijdschip. Elk seizoen verschijnt de Marendorp aan de start bij verschillende wedstrijden, waaronder de Nederlandse Kampioenschappen in Medemblik en de Harlinger-Terschelling race. De Marendorp neemt het dan op tegen andere Lemsteraken in de VA-klasse. Marten Poelman bekleedt binnen het bestuur van de VA-klasse de functie van wedstrijdcommissaris.