het schip

De Marendorp is een 13 meter lange Lemsteraak gebouwd in 1972 volgens dezelfde gracieuze lijnen als het Koninklijke jacht ‘De Groene Draeck’.

Het ontwerp van de Marendorp is al in 1965 ontstaan, toen Ype de Jong de lijnen van een snelle wedstrijdaak getekend heeft. Het heeft tot 1972 geduurd totdat het schip in opdracht van Louk Vrijenhoek is afgebouwd. De Marendorp, zeilnummer VA63, is een snel schip dat geldt als de eerste aak van het nieuwe, sportieve type. In de jaren zeventig en tachtig zijn vier Lemsteraken van dit ontwerp gebouwd bij jachtwerf De Jong in Durgerdam: de Marendorp, de Bunsjoter, de Jenna en de Rietschoot. De schepen zijn onderling toch verschillend, maar bezitten allemaal dezelfde fraaie lijnen.

Hoewel de Marendorp altijd is gebruikt als familieschip, geldt zij ook als één van de grondleggers van het moderne wedstrijdzeilen in de VA-klasse op het IJsselmeer en de Waddenzee. Deze klasse kan zich verheugen in een stijgende populariteit. Waar vroeger minder dan 10 van deze schepen aan de start verschenen, wordt tegenwoordig in een veld van soms meer dan 25 van deze imposante schepen gevaren.

Het ontwerp van de Lemsteraak is gebaseerd op de traditionele Hollandse platbodem, die in het begin van deze eeuw als vissersboot werd gebruikt. Op de ondiepe wateren van de Zuiderzee kon met behulp van zijzwaarden in plaats van een kiel toch goed worden gezeild. De vissers gebruikten de grote Lemsteraken voor het vervoer van paling naar Londen. Tegenwoordig zijn de schepen in gebruik als luxueuze zeiljachten en herbouwd naar moderne standaarden.

Technische gegevens

  • Capaciteit: 12 passagiers
  • Lengte: 13 meter
  • Breedte: 4,75 meter
  • Zeiloppervlak: 120 m² (grootzeil/fok/kluiver)
  • Gewicht: 23.000 Kg
  • Thuishaven: Monnickendam